Nelovili, pozorovali hvězdy?

29.11.2018
Citace:
https://www.ed.ac.uk/news/2018/cave-paintings-reveal-use-of-complex-astronomy
Zdroj
Malby z francouzské jeskyně Lascaux. Podle interpretace edinburghských vědců zvířata představují souhvězdí. S jejich pomocí dávný tvůrce datoval dopad komety, foto Alistair Coombs.

Jeskyní malby pravěkých lidí nepředstavují lovecké, nýbrž astronomické výjevy. Se zajímavou teorií přišli vědci z University of Edinburgh. Zobrazená zvířata představují souhvězdí. Některé výjevy znázorňují dopad komet před 11.000 a 15.200 lety. Z astronomických pozorování zřejmě tvůrci jeskyních maleb chápali precesi zemské osy (precession of the equinoxes), objev, který jsme připisovali až starým Řekům. Precese je krouživý pohyb zemské osy.

„Rané jeskyní malby ukazují, že lidé poslední doby ledové měli značné znalosti noční oblohy. Intelektuálně byli sotva odlišní od nás. Zjištění podporují teorii o násobném dopadu komet během lidské evoluce a možná převrátí naše vnímání prehistorické populace,“ říká jeden z autorů Dr.Martin Sweatman. Představa souhvězdí jako zvířat není neobvyklá, děláme to i my. Známe např. souhvězdí Býka, Velké Medvědice, Lva. Jde o dosti odvážnou interpretaci a pro potvrzení bude třeba mnoha dalších výzkumů. Na druhou stranu pamatuji dobu, kdy hypotéza o vlivu dopadu asteroidu na vymření veleještěrů byla zmiňována jen pro zasmání. Odvážné myšlenky posouvají poznání vpřed, ne vždy se však prokáže jejich správnost.

 
Odeslat komentář k článku "Nelovili, pozorovali hvězdy? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nelovili, pozorovali hvězdy? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace